Savjeti za pacijente

Kada se osjećamo bolesnima, onda najčešće postavljamo ovakva i slična pitanja: Kome ćemo se obratiti u slučaju bolesti? Kako ćemo postupiti u hitnim slučajevima? Vodič pruža informacije o zdravstvenoj zaštiti i objašnjenja važnih zakona i propisa.

Važna uputstva o preventivnoj zdravstvenoj zaštiti

KAKO ĆEMO SAČUVATI ZDRAVLJE?

Od bolesti se možemo zaštititi dobrom preventivnom zdravstvenom zaštitom.Preventivna zdravstvena zaštita znači vođenje brige o vlastitom zdravlju i informiranje o onome što je za zdravlje štetno. Za zdravlje je korisno jesti više voća i povrća, što više se kretati, paziti na pravilan položaj tijela pri obavljanju teških poslova, ne pušiti i ograničiti potrošnju alkoholnih pića.


KO SU PORODIČNI DOKTORI?

Ako se razbolite, prvi ljekar kojem ćete se obratiti je vaš porodični ljekar. Prodični ljekari nadležni su za osnovnu zdravstvenu zaštitu, oni počinju liječenje i po potrebi vas upućuju dalje, na primjer specijalistima.Porodični ljekari obično su specijalisti opšte prakse,porodične/obiteljske medicine ili neke druge specijalnosti. Specijalni tretman,što znači specijalne preglede ili liječenje određenih organa, na primjer srca i krvotoka, obavljaju ljekari specijalisti, kojima obično odlazite na osnovu uputnice vašeg porodičnog doktora.Za posjetu ljekaru termin morate zakazati telefonom, pri tome je veoma važno da vaše zdravstvene poteškoće opišete već na telefonu, na primjer da kažete od kada imate te poteškoće i koje znakove oboljenja zapažate.Na termin dođite tačno u dogovoreno vrijeme i javite se medicinskoj sestri na recepciji porodične ambulante ona će vam pokazati gdje možete sačekati doktora. Ako ste spriječeni da dođete na pregled, morate se odjaviti najmanje 24 sata prije dogovorenog termina.

 

ZAŠTO MORAMO ČEKATI KOD DOKTORA IAKO JE TERMIN DOGOVOREN?

Ponekad posjeta ljekaru potraje duže nego što je bilo predviđeno, pa uslijed toga slijedeći pacijenti moraju čekati. Ukoliko porodični ljekari dobro poznaju svoje pacijente i povijesti njihove bolesti, lakše će ustanoviti šta nije u redu, koje je ispravno liječenje i da li pacijente moraju uputiti drugom specijalisti ili u bolnicu. Stoga je korisno odlazite istom porodičnom ljekaru, s kojim je veoma važno imati dobar kontakt, jer u doktora morate imati povjerenje i osjećaj da vas razumije.


HITNI SLUČAJEVI

Hitni slučajevi su po život opasne situacije koje iziskuju brzo pružanje pomoći. Stoga se službi hitne pomoći treba obratiti jedino ako je neka situacija veoma ozbiljna i opasna po život, a u svim drugim slučajevima uvijek se najprije treba obratiti svom porodičnom ljekaru.Većina porodičnih doktora u hitnim slučajevima obavlja i kućne posjete i moguće ih je dobiti telefonom.

Kada prijavljujete hitne slučajeve izuzetno je važno tačno opisati šta se dogodilo!

PODACI KOJE TREBA DA DATE KADA PRIJAVLJUJETE HITNE SLUČAJEVE:

* Vaše ime.
* Odakle zovete.
* Šta se dogodilo.
* Šta ste već poduzeli.


KOME SE MOŽEMO OBRATITI AKO SMO U TEŠKOJ SITUACIJI, AKO SMO UPLAŠENI ILI TUŽNI I VIŠE NISMO U STANJU DA SAMI SEBI POMOGNEMO?

Ako imate ovakve probleme,uvijek se najprije treba obratiti svom porodičnom ljekaru. Zatim pomoć vam mogu pružiti centra za mentalno zdravlje JZU Doma Zdravlja Gračanica.Psihijatri i psiholozi pomoći će vam ako se nalazite u teškoj ličnoj ili porodičnoj situaciji, ako patite od hroničnih bolova ili stalnih poremećaja sna i u slučaju iznenadnih ili redovnih stanja straha i dugotrajne tuge koja vas blokira. Budući da sve ove situacije otežavaju vaš svakodnevni život, psihijatri ili psiholozi pokušaće da u razgovoru s vama nađu nove puteve i mogućnosti da se vaša situacija poboljša. Kod psihijatra ili psihologa terapija je moguća ne samo za pojedince, nego i za parove, porodice ili grupe.

 

 

Pitajte nas

Kontakt

Adresa: 
ul. Mehmeda Ahmedbegovića br.50

75320 Gračanica Tuzlanski Kanton FBiH

Centrala: +387 35 369 - 209
  +387 35 369 - 210
   
FAX: +387 35 369 - 201
Direktor :  +387 35 369 - 210


Pomoćnik direktora za nemedicinske poslove: 
+387 35 368 - 300

Pomoćnik direktora za medicinske poslove:
+387 35 368 - 301
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.