Projekti

U ukviru projekta “Maksimalna pokrivenost efektivne HIV prevencije i njege među populacijama pod uvećanim rizikom” Udruženje ANEA-Mladi Gračanice u partnerstvu sa Asocijacijom XY održalo je trening za vršnjačke edukatore na temu “Prijateljski centar za mlade”.

Trening program na kojem je učestvovalo 27 mladih u dobi od 15 do 18 godina sa područja općine Gračanica, dizajniran je u skladu sa standardima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije sa ciljem edukacije mladih u pružanju prijateljskog pristupa u radu sa mladima.

Trening je poslužio za uključivanje novih volontera u organizaciju ANEA-MG, kao i za usvajanje vještina kod već postojećih volontera. Damir Zeković i Vojislav Vukadin, treneri Sarajeva i Banjaluke, sa mladim vršnjačkih edukatorima radili su teme prijateljskog pristupa u pružanju zdravstvenog pristupa mladima, uključivanja mladih i stvaranja ambijenta po mjeri mladih, te teme adolescencije i razvoja seksualnosti.

Također, na trningu mladi su usvojili vještine vršnjačke edukacije, vještine prezentovanja i vještine skečeva kao metoda prenosa informacija. Na treningu je bilo riječi i o ulogama nevladinih organizacija u prijateljskom pristupu u radu sa mladima, kao i o pozitivnoj praksi prijateljskog centra za mlade Asocijacije XY.

U okviru projekta uspostavljanja Prijateljskog centra za mlade ANEA u Gračanici predviđeno je pružanje informacija mladim ljudima iz oblasti prevencije HIV/AIDS-a putem edukacije vršnjaka i za njihovo upućivanje u medicinski centar. Medicinski tim koji obezbjeđuje pružanje zdravstvenih usluga i to usluga ginekologije i savjetovanja, nalazi se u okviru Doma zdravlja u Gračanici, i dostupan je u okviru projekta utorkom, srijedom i četvrtkom od 13:00 – 15:00. Tim čine ginekolog Glušac Nenin, neuropsihijatar Hodžić Medin i med. sestra Džafić Hana.

 

 

Pitajte nas

Kontakt

Adresa: 
ul. Mehmeda Ahmedbegovića br.50

75320 Gračanica Tuzlanski Kanton FBiH

Centrala: +387 35 369 - 209
  +387 35 369 - 210
   
FAX: +387 35 369 - 201
Direktor :  +387 35 369 - 210


Pomoćnik direktora za nemedicinske poslove: 
+387 35 368 - 300

Pomoćnik direktora za medicinske poslove:
+387 35 368 - 301
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.